Ett domännamn är en unik identifieringsetikett som identifierar din webbplats. Utan rätt namn kan du inte hitta till din webbplats, eftersom du inte kan referera till den med din egen webbadress. Därför är valet av ett domännamn ett av de viktigaste stegen du måste ta när du konfigurerar din egen webbplats. Faktum är att alla webbplatser är relativt lika i det faktum att de alla är värd på samma server. Det är först när du behöver använda din egen serveradress och webbadress som uppgiften att hitta en webbplats som använder samma domännamn som ditt blir mer komplext. Innan du konfigurerar webbplatsen måste du hitta ett domännamn som du kan använda för att identifiera den.

Det första steget i att hitta ett domännamn är att få lite inspiration. Det bästa sättet att komma igång är att använda det du vet om verksamheten du börjar i. Om du till exempel är en musikwebbplats kanske du funderar på att skaffa några av dina favoritmusikartisters webbplatser, så att du kan referera till den senare när du skapar ditt domännamn. Du kan hitta en hel del inspiration på internet själv. Det finns bokstavligen tusentals domännamn där ute som du kan använda. Medan de flesta av dem kommer att vara mycket generiska, kan du snubbla över ett par som du gillar. Det kommer att vara värt att utforska ytterligare. Ett annat sätt att hitta ett domännamn är att undersöka dem med hjälp av vissa sökmotorer. Google är oftast din bästa insats, men det är inte den enda. Du kan också använda Yahoo! eller MSN.

Naturligtvis, om du inte är bekant med dessa sökmotorer, måste du överväga att investera i en SEO (sökmotoroptimering) företag för att hjälpa dig med processen att hitta ett domännamn. Om du behöver anlita ett av dessa företag, det finns några saker du måste tänka på innan du fattar ett beslut.

Nisch specifik namnval

Först måste du välja ett domännamn som kommer att fokusera på en viss nisch. Vanligtvis sökordet densitet kommer att spela en stor roll för att avgöra vad som är ett bättre val för ditt domännamn. Så, om du kör en webbplats som säljer herrkläder, bör ditt domännamn fokusera på ordet ”kläder”kläder”. Din nisch-specifika domännamn kommer att bidra till att göra din webbplats mycket lättare att hitta av användare när de söker efter liknande termer. Nästa steg är att undersöka de olika domäner som är tillgängliga för ditt domännamn. Se till att du inte bara använder samma sökord som den valda domänen, utan att du använder exakt samma ord för att beskriva din webbplats. Om du väljer ett domännamn som bara har ett sökord och inga andra, kommer din webbplats i slutändan vara mycket svårt att hitta. Dessutom kommer du att spendera mycket tid på att försöka ta reda på var du kan hitta din webbplats.

Sedan måste du välja ett domännamn som återspeglar hur du vill presentera din webbplats. En bra idé är att välja ett namn som är lätt att komma ihåg. Om du till exempel har en hel del teknisk jargong på din webbplats, vill du välja ett domännamn som är lätt att komma ihåg. Därefter måste du se till att ditt domännamn har gott om mellanslag mellan ord. När allt kommer omkring, de flesta människor som besöker din webbplats kommer att behöva ha en chans att läsa din webbplats innan du klickar på en länk för att gå till en annan webbplats. Således bör domännamnet vara ganska kort. Slutligen måste du se till att domännamnet du väljer är unikt. Om du väljer ett namn som redan har tagits, kommer det att se ut som om du inte har några egna webbplatser. Även om du använder en ”short-hand” domän, bör du behöva behålla din egen webbplats. Om du ska ändra webbadresser ofta bör du använda ditt eget namn som domännamn.

Kom ihåg att ditt domännamn är en av de första sakerna som andra ser när de besöker din webbplats. Det är därför det är så viktigt att se till att du skapar ett domännamn som passar din webbplats. Vissa experter rekommenderar att du skapar ett domännamn som återspeglar vilken typ av företag du driver och gör det enkelt för besökare att hitta till din webbplats.

Besök denna sida bildteknik.se om webb för mer information.

Välja rätt domännamn för webbplats